petek, 25. avgust 2017

2. dan: Ogled farme molznic in ovc

Prvo jutro na Irskem nas je pričakalo tipično vreme: dež in veter. Vodja kampusa nam je predstavila delovanje kolidža Cafre. Je zelo velik, imajo okrog 350 zaposlenih, 1700 učencev. Nekateri učenci so nastanjeni v kampusu in hodijo na izobraževanja cel teden, drugi le enkrat oz. dvakrat tedensko. 
Pozorno smo sledili razlagi v angleščini
Za vzrejo telet preizkušajo igluje
Z velikim navdušenjem smo odšli na ogled šolske farme, kjer imajo 180 krav molznic. Molzišče je sestavljeno iz 32-ih enot. Pokazali so nam najsodobnejše hleve in nam s tem predstavili tehnologijo reje.

Navdušili so nas veliki stroji 
Krave so zaradi dežja v hlevu





V rekordno kratkem času smo si skuhali kosilo in že odšli novim dogodivščinam naproti. Na ogledu farme ovac smo se zelo zabavali, saj nam je vodič na duhovit način predstavil kmetijo. Na farmi vzrejajo dve vrsti ovc, ki sta primerni za tamkajšnje pogoje, saj druge pasme v teh pogojih ne bi prinašale ustreznih gospodarskih učinkov. Osnovna pasma je škotska črnoglava ovca (Scottish blackfaced sheep), za izboljšanje pa to pasmo križajo s pasmo Texel. Namen farme je predstaviti nasodobnejše načine kmetovanja ostalim kmetom ter ohranjanje krajine na način, da se redi živina v omejenem obsegu, da omogočajo sobivanje z divjimi živalmi. 


Zeloooo smo uživali pri ogledu kmetijske mehanizacije. 

John Deer je zakon


Izmučeni po napornem in dolgem dnevu smo vzeli prvo lekcijo taroka. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar