četrtek, 31. avgust 2017

7. in 8. dan: Zamenjava skupin

Ker smo delo skupin že opisali, se bomo tokrat posvetili samemu Grenmount kampusu. Natal je na starem posestvu.
Področje Greenmount kampusa je bil nekoč del samostana ustanovljenega že leta 550. Po razpadu samostanov v vladavini kralja Henrija VIII. Nato je na posestvu živela družina Thompson do druge polovice 19. Stoletja. Na to kažejo upravna in pomožne stavbe kolidža.


V začetku prejšnjega stoletja je bilo odločeno, da se vzpostavi kmetijski kolidž na severovzhodu Ulsterja. Imetje Greenmount je veljalo za primerno, leta 1910 pa ga je kupil Kmetijski odbor za kmetijstvo. Po nekaterih strukturnih spremembah prebivališča se je prva seja začela 8. oktobra 1912, ko je obiskovalo 11 študentov, na kar opozarja tudi spominska spominska plošča.

Danes je to velik kompleks, ki obsega 20 hektarjev. Čeprav smo veterinarji in ne vrtnarji, nas je očarala anglepka travica, ki jo skoraj dnevno kosijo in je popolnoma brez plevela. Prav tako pa tudi angleški ograjeni vrt.  Angleški podeželski vrt je poseben zelo formalen stil vrtnega oblikovanja,

kjer ni nič prepuščeno naključju, kljub temo pa posamezen gredice delujejo naravno. Osnova vrta so žive meje in zidovi, ki vrt delijo na različno velike dele. S svojo višino ščitijo rastline in ustvarjajo blažje klimatske pogoje. Vsak del ima sebi lastno obliko in zasaditev. Sestavni del vsakega dela je manjši kotiček za posedanje, od koder je lep razgled na grede. 




Kevina pa je še posebej navdušil labirint oblikovan iz bukve.


Pomembno mesto v angleškem podeželskem vrtu ima voda. zato je ribnik sestavni del vrta. Njegov rob je oster in pogosto tlakovan s kamnitimi ali lesenimi ploščami. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar