ponedeljek, 28. avgust 2017

5. dan: Delo na mlečni farmi

Po strokovnih ogledih je nastopil prvi pravi delovni dan, prvo delovno jutro, prvo zgodnje vstajanje… Razdelili smo se na dve skupini, prva, ki jo ta dan sestavljamo Kevin, Andraž in Ksenja, se je odpravila na molžo. Vstati smo morali že ob pol šestih zjutraj, saj se je molža pričela ob šestih (akademskih 15 min za Irce). Molzišče je sestavljeno iz skupnih 32 enot, po sistemu ribje kosti, na vsaki strani molzejo po 16 krav. Molzišče povečujejo na kapaciteto 40 enot. 



Postopek molže je sledeč:
·         izmolzemo prvi curek, s tem ugotavljamo, če je mleko nespremenjeno in primerno za molžo,
·         penasto razkužilo nanesemo na seske, jih nato dobro obrišemo s papirnato brisačo,
·         molzno enoto namestimo na vime
·         po končani molži sledi ponovno razkuževanje seskov.



Krave, katerih mleko ni primerno za prehrano ljudi, pomolzejo v ločene zbiralnike. Po dobri uri in pol so bile vse krave zopet na paši, naša naloga pa je bila še očistiti molzišče in predvsem sebe, saj smo izgledali kot svinje v blatu (seveda brez užitka). Ponovna molža je sledila ob 4 uri popoldan.  
Krave so opremljene s tranponderji, ki beležijo količino namolzenega mleka, glede na to krave ob molži avtomatično dobijo proizvodnji primerno količino krmil, ki jih med molžo tudi pojedo.

Krave sezonsko semenijo, kar pomeni, da tudi vse telijo v obdobju dveh mesecev. Obdobje telitev se je pravkar začelo. Krave, ki telijo, imajo na voljo velik boks na debelo nastlan s slamo. Ob našem prihodu smo videli, da je ponoči ena izmed krav telila, teliček pa je že veselo sesal. Ob kravi je bila tudi izločena posteljica, torej se je krava po porodu že očistila.















O delu druge skupine pa jutri!

Ni komentarjev:

Objavite komentar