sreda, 30. avgust 2017

6. dan: Delo na farmi ovc in govejih pitancev

Delo druge skupine je potekalo na farmi, kjer redijo pitance, telice za obnovo črede ter ovce. Najprej smo se s terencem odpeljeli na obhod, kjer smo na pašnikih preverili, če so vse živali žive in zdrave.




 Ob tem so nam delavci razložili tudi tehnologijo reje. Na primer vsem telicam sinhronizirajo estrus in jih nato umetno osemenijo, medtem ko za starejše krave uporabljajo bika, ki ga vidite na sliki.













Kot vsak delovni dan na farmi smo pričeli s krmljenjem živali, ki niso na paši. Seveda tudi brez kidanja ne gre, temu strokovno pravimo, da smo poskrbeli za ustrezne zoohigienske razmere.


Eni držijo vile v rokah, drugi pa roke v žepih ;-)
Ko so bile vse živali site in prostori očiščeni, smo se odpravili na divji lov za ovcami. Naš namen je bil odbrati ovce primerne za zakol. To smo opravili s pomočjo sistema za odbiranje ovac, ki vključuje ograje in  lovilno tehtnico. Vsako ovco smo razvrstili v skupine po določeni teži, označili smo jih s barvnim križem na hrbtu.

Po končanem delu z ovcami smo se lotili aplikacije antiparazitik Zenil per oralno ali po domače v  ”gobec˝. Za fiksacijo telic smo uporabili  podoben sistem kot pri ovcah le da je večji. Ko je bila žival fiksirana je eden od skupine s posebnim aplikatorjem živali iztisnil ustrezno količino zdravila.




















Po končani aplikaciji smo telico spustili in nas je že čakala naslednja. Ko smo končali z zadnjo, smo bili zelo veseli, ker smo jo odnesli brez poškodb.     

Ni komentarjev:

Objavite komentar